Abstracte concepten visualiseren

Abstracte concepten visualiseren

“Hebben jullie redactionele ervaring in de energiesector?”, vroeg een potentiële klant ons onlangs. We hadden ons tevreden kunnen stellen met een simpel ‘ja’, maar zou dat echt overtuigd hebben? Beroepsmisvorming bracht ons ertoe om de vraag te behandelen met een vleugje content marketing en een snuifje creativiteit. Benieuwd naar ons antwoord?

Stap 1: wat verwacht de klant?

We konden gewoon positief antwoorden zonder meer uitleg te geven, maar dan hadden we er ons wel heel vlug van afgemaakt. En dat was ook niet wat onze potentiële klant écht wou weten. Daarom gingen we aan de slag om de noden van onze prospect te identificeren en een gedegen kennis van zijn activiteiten te ontwikkelen. Zo’n oefening maakt deel uit van ons dagelijkse werk. Vandaar de onderliggende vraag: hoe voegen we waarde toe aan ons antwoord en hoe zorgen we ervoor dat het overtuigt?

Stap 2: een antwoord zoeken dat voor zich spreekt

Om te overtuigen, is het essentieel dat we abstracte concepten (zoals het begrip ‘ervaring’) vormgeven en ze zo tastbaar mogelijk maken. De bestemmeling van de boodschap moet zich de informatie eigen kunnen maken en haar een plaats kunnen geven in zijn leefwereld. Daarom hebben we het begrip ‘ervaring’ in een sterk beeld gegoten. Het is niet voor niets dat beelden zo’n belangrijke rol spelen in een leerproces. Onze hersenen onthouden gemakkelijker een concept dat in beeld werd gebracht. En één beeld zegt toch veel meer dan duizend woorden?

Ons antwoord

Voor een van onze talrijke referenties in de energiesector doorkruisen we elke maand gans België, nu al langer dan 20 jaar, voor reportages op het terrein. We realiseren voor die klant een magazine. Vandaag staat de teller al op meer dan 200 edities (in twee talen). Aangezien onze archieven en onze fototheek bijna uitpuilen, kwamen we op het idee om alle gemaakte reportages te inventariseren en op een geografische kaart van België weer te geven. Klein detail: de kaart hiernaast covert enkel de reportages van de laatste tien jaar, allemaal voor die ene klant!

Bold & pepper staat in voor verschillende communicatieprojecten in de energiesector, en beschikt intussen over een interne ploeg van gespecialiseerde copywriters. De oefening om álle reportages voor ál onze referenties te visualiseren, hebben we niet gemaakt. Maar ‘beeldt’ u zich dat gerust in.

Pascal Mageren, Editorial Project Manager
Pascal Mageren, Editorial Project Manager

Pascal Mageren

Editorial Project Manager