Les 10 commandements du podcast

De 10 geboden van de podcast

Onze eigen Robert besprak zijn passie voor audio met de meest prominente journalist en presentator van de Franstalige openbare omroep RTBF: Adrien Devyver. Hij trok er, mits wat interpretatie, de meest waardevolle lessen uit over podcasts in het algemeen en over die van Adrien, ‘Moi, papa’.

1) De intimiteit met je luisteraar zult gij opzoeken

Een podcast is het medium bij uitstek om jezelf uit te nodigen bij mensen thuis. In de auto, onder de douche, tijdens het koken. Een podcast opent deuren, om tussen de boodschappen ’s avonds en de file ’s ochtends binnen te glippen. Jouw luisteraars hangen aan je lippen.

2) Groots zult gij niet uitpakken

Een podcast producen moet soepel en discreet verlopen. Met relatief eenvoudige apparatuur geraak je al ver. Blijf weg van grote, intimiderende camera’s, verblindende lichten en flitsende montages.

3) Uw woorden zullen meer spreken dan beelden

Sluit je ogen... of toch niet! Open ze opnieuw om dit te lezen: je hersenen kunnen als geen ander beelden vormen. Stimuleer het brein van je luisteraar en creëer scènes waar Hollywood alleen maar van kan dromen (zonder overdrijven).

4) Toegankelijk voor allen zult gij het houden

Een podcast kan je op vele manieren serveren. En je kan hem kruiden naar smaak! Het belangrijkste is om altijd je luisteraar voorop te stellen. Vraag je af wie hij of zij werkelijk is, wat hij of zij zou willen en hoe je dat brengt. Hij is een schatje, vertroetel hem.

5) Ook zonder technologie zult gij producen

Nieuwe opnameapparatuur van 15.000 euro, de beste technologie in de wereld en je eigen Hollywoodstudio? Super. Je podcast zal technisch vlekkeloos zijn. Maar weet dat een Outlook-uitnodiging evengoed volstaat, want een podcast maken kan je ook met je telefoon en een laptop.

6) Complexe topics zult gij populariseren

Mémé is een fan van je werk, maar heeft het raden naar de betekenis van uitdrukkingen zoals ‘push marketing to microtarget Gen Z Insta influencers’? Dit is je kans om alles haarfijn uit de doeken te doen. Via een podcast kan je de tijd nemen om concepten uit te leggen die zelfs jij moeilijk begrijpt.

7) Het formaat zult gij niet negeren

In tegenstelling tot wat velen denken, doet het formaat er wel degelijk toe. Klein en informatief? Groot en creatief? Of iets tussen de twee en entertainend? Het hangt uiteraard allemaal af van hoe je je podcast gebruikt. Het formaat is cruciaal voor je boodschap en je doelpubliek.

8) Gij zult pre-producen, producen, post-producen, uitzenden en promoten

Een podcast is niet zomaar een opname. Je moet een idee hebben, het van de grond krijgen, je voorbereiding vertalen naar een opname, mixen, delen met je vrienden en vooral je doelpubliek laten watertanden. Je merkt het, een podcast lanceren is een echt avontuur.

9) Voor inspiratie gaat gij te rade bij anderen

Spoiler Alert: Adrien Devyver wacht tot het einde van de podcast om ons belangrijk advies te geven. En hij houdt het op slechts drie woorden: laat je inspireren! Er zijn honderden, duizenden podcasts die wachten om beluisterd te worden. Goed creëren is goed consumeren.

10) Op onderstaande link zult gij klikken

Het volledige interview met Adrien Devyver en zijn ervaring met zijn eigen podcast ‘Moi, papa’ (FR) vind je hieronder. Ontdek ook al onze andere podcasts (NL) via deze link. Veel luisterplezier!

We gebruiken cookies op onze website om uw gebruikerservaring te verbeteren.

We hanteren eveneens analytische en advertentiediensten. Om niet te genieten van deze diensten, klik 'meer informatie'.