Jürgen Roels

Over hamburgers
en podcasts

Onze Jürgen heeft het nogal begrepen op podcasts. Toen we hem dus vroegen om er een aantal in te blikken voor The Bold, onze gratis krant, kon je z’n staartbeen zowat zien kwispelen. Dat hij sindsdien bij elke telefoonrinkel dramatisch declareert "we hebben een beller", nemen we voor lief. Maar wat onze lunch te maken heeft met podcasts; dat moest hij ons toch even uitleggen.
 


‘Een podcast is als een hamburger’. Ken je die gevleugelde uitspraak al, beste lezer? Ze rolde niet uit mijn mond – ik pikte ze onlangs op bij een boekvoorstelling over mijn favoriete medium. Het idee erachter is dat een gelaagde opbouw een uitzending versterkt: elke extra couche zorgt voor bijkomend luisterplezier en diepgang.
 

Burgerplicht

Wie dus denkt dat een podcast niets meer is dan een babbel tussen twee mensen, slaat de bal mis. Maar: trek het je niet aan. Toen ik een half jaar geleden aan de voorbereiding van The Bold podcast begon, was ik dezelfde mening toegedaan. Want uiteraard luisterde ik al naar podcasts, zelf een project opstarten: dat bleek andere koek.

Het is evident dat een goed gesprek de basis is. Maar wist je dat het sound design, hoe subtiel ook, een grote toegevoegde waarde heeft? Weggeknipte kuchjes, toegevoegde gniffels – zachte achtergrondklanken en blitse eindjingles, ze maken echt het verschil. Of je gaat meta te werk en gebruikt een interview ín een ander interview. Als je wil weten hoe dat klinkt, moet je maar eens luisteren naar de podcast ‘proeven’ met mijn collega Bert. Maar we dwalen af, want al wat ik wil zeggen is: geen smakelijke uitzending zonder laagjes!

Alle toppings?

Eenheidsworst is er genoeg, dus het is belangrijk om de juiste accenten te leggen in een podcast. Net als bij een goede hamburger moet je keuzes maken. Een opname in een studio of op locatie. Studio- of dasspeldmicro’s. Bombastische jingles of subtiele arrangementen. Ze zorgen allemaal voor de unieke smaak van je podcast en voor herkenning bij je publiek. Kiezen is dus absoluut niet verliezen; kiezen is kruiden.

Onze eigen podcasts zijn daar het perfecte voorbeeld van. Kwestie van te tonen wat we kunnen, namen we onze afleveringen op volgens verschillende methodes. Vergelijk de fly-on-the-wall-aanpak van onze podcast over Geraardsbergen met de showcase-aanpak in de episode met geurmarketeer Patrick. Of ga gerust eens piepen aan de andere kant van de taalgrens bij mijn collega Robert. Hij deelt de micro met BW Adrien Devyvere in de studio’s van RTBF.

Happen maar!

De perfecte sauscombinatie, knapperige augurken, goudbruin getoaste buns… Een goed gemaakte hamburger kan waanzinnig smaken! En dat gevoel wil ik brengen met The Bold podcast: een lekkere luisterhap waar iedereen van kan genieten. Zin om er zelf je tanden eens in te zetten? Ga dan snel naar onze podcastpagina www.boldandpepper.be/podcast en val aan.

Smakelijk!

We gebruiken cookies op onze website om uw gebruikerservaring te verbeteren.

We hanteren eveneens analytische en advertentiediensten. Om niet te genieten van deze diensten, klik 'meer informatie'.