3 ideeën om creativiteit op de werkvloer te stimuleren

Ideeën om creativiteit op de werkvloer te stimuleren

Creativiteit is geen kwestie van middelen, wel van aanpak. Innovatie binnen uw bedrijf of organisatie stimuleren kan laagdrempelig starten. We geven u enkele tips om daaraan te beginnen.

Enkele goede tips om de creativiteit te stimuleren

 

Tip 1: experience wall

Ideaal om werknemers in te schakelen in het zoeken naar oplossingen. Kies bijvoorbeeld elke maand een thema, issue, discussiepunt. Daag de werknemers uit om ideeën aan de muur toe te voegen. Dit versterkt hun betrokkenheid en zorgt meteen voor een leuke sfeer op de werkvloer.

 

Tip 2: visual thinking

Of ‘zakelijk tekenen’. Om tijdens overlegmomenten een bepaald onderwerp, proces, een bepaalde problematiek letterlijk om te zetten in een tekening. Want als u iets uitlegt, onthoudt uw publiek daar maar 15% van. Als ze het zién, blijft er 65% van hangen. Vergeet niet dat ‘zich inbeelden’ het woord ‘beeld’ bevat… Nog een goeie raad: werk in kleine groepjes om de creativiteit bij iedereen aan te moedigen. Deze methode kan u bijvoorbeeld gebruiken om na te denken over het bedrijfsmagazine, de externe nieuwsbrief, de website en het gebruik van sociale media.

 

Tip 3: materialen

Als facilitator is een goede voorbereiding cruciaal voor het succesvol begeleiden van een meeting, workshop of brainstormsessie. Zorg ervoor dat u voldoende materialen verzamelt in functie van de gebruikte methode. Post-its, flipcharts, gekleurde kaarten (om te stemmen), beeldkaarten, stiften, papier, zijn allemaal manieren die kunnen helpen om op goeie ideeën te komen.

 

Groene, blauwe, gele of rode muren?

Wist u dat de kleur een invloed heeft op de emoties en de productiviteit? Zo zijn groene kleuren ideaal voor brainstormruimtes en projectrooms. Blauw geeft een rustgevend effect en verhoogt de productiviteit. Geel stimuleert het positivisme, de creativiteit en geeft energie. De rode kleur functioneert het best bij fysieke activiteiten of als u gedetailleerd werk te doen heeft.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Vincent De Coninck. Bold & pepper geeft studenten regelmatig de kans een eerste werkervaring op te doen. Deze keer gingen we voor een vrij atypisch profiel. Zo kwam Vincent De Coninck de afgelopen maanden onze rangen vervoegen. Hij is een van de studenten die drie jaar geleden koos voor de nieuwe bacheloropleiding Idea & Innovation Management aan de Erasmushogeschool. Hij behoort tot de eerste lichting studenten die nu afstudeert in deze richting. Twaalf weken lang mocht Vincent samen met onze Editorial Project Manager Pascal creatief omgaan met verdienmodellen rond gedrukte magazines aan de hand van een aantal concrete cases van Bold & pepper. Ze kregen carte blanche, dachten na over een aantal pistes, stelden evidente zaken in vraag en kwamen met heel wat ideeën. Die werden dan afgetoetst aan de realiteit. De concrete resultaten leggen binnenkort uit. 

 

We lanceren een reeks van 5 artikels rond creativiteit/innovatie om u te helpen concreet aan de slag te gaan. Misschien kan u alvast een van de bovenstaande drie ideeën uitproberen. Hou ons op de hoogte!

Pascal Mageren, Editorial Project Manager
Pascal Mageren, Editorial Project Manager

Pascal Mageren

Editorial Project Manager