Een nieuwe bedrijfsnaam of -strategie en de gevolgen voor copywriting

Het regent fusies en overnames in België. De daaraan gekoppelde gewijzigde beleidsvoeringen zijn natuurlijk een vette kluif. Maar ook de gevolgen op het vlak van copy zijn niet te onderschatten. TOTAL Gas & Power ging onlangs in zee met Bold & pepper om de tone of voice van haar klantencommunicatie te bepalen en uit te rollen.

Enkele maanden geleden nam de Groep TOTAL het Belgische bedrijf Lampiris over. Particuliere klanten worden voor gas en groene elektriciteit verder bediend door het merk Lampiris; maar professionele klanten van beide operatoren vallen voortaan onder de nieuwe entiteit ‘TOTAL Gas & Power’. Die zal vanaf nu, zonder meerkost, 100% groene energie leveren; een positieve verandering voor de bestaande klanten. 

Dit nieuwe merk schreef een pitch uit met een specifieke copyopdracht. Bold & pepper won en zat direct op dezelfde lijn met zijn nieuwe klant. 

De nieuwe tone of voice van de klantencommunicatie bepalen

De uitdaging? Een nieuwe tone of voice bepalen rekening houdend met de rebranding, de nieuwe strategie en de gevoeligheden van beide bedrijfsculturen. In totaal worden honderden dragers herschreven: mailings, contracten, documenten voor de meteropnames, formulieren voor adreswijziging, enzovoort. Kortom: precisiewerk dat best door een beperkt aantal personen gebeurt.

“Alles is zeer vlug moeten gebeuren! In een mum van tijd is Bold & pepper erin geslaagd om beide, zeer verschillende bedrijfsculturen, te verenigen. Het was voor ons zeer belangrijk om aan de professionele klanten van Lampiris en aan de bestaande Total Gas & Power klanten te doen begrijpen dat de fundamentele waarden — waarvoor zij de ene of de andere energieleverancier hadden gekozen — niet zouden veranderen; en dat integendeel, beide merken elkaar zouden aanscherpen door de sterke punten van beide klantenervaringen te doen convergeren. De flexibiliteit en openheid van Bold & pepper zijn cruciaal geweest in deze, voor ons, zeer belangrijke integratieperiode.”

(Carine Van Lier, Head of Marketing and Communication)

 

De meerwaarde van Bold & pepper

  • Korte lijn en tijdwinst: één SPOC, tweetalig. Niet alleen de account van dienst maar meteen de persoon die het schrijfwerk doet en de eindverantwoordelijke. Geen verlies van informatie dus, want de SPOC voert ook uit.

  • Tandem: voor een optimale quality check, werkt de SPOC met een sidekick. Omdat die niet alle voorkennis heeft, net zoals de eindklant, stelt die tweede persoon andere zaken in vraag dan de SPOC. Back-ups en interne native speakers van de tweede landstaal zijn dan ook belangrijke troeven voor klanten.

  • Flexibiliteit: omdat er zoveel copywerk is, zit er al eens een dringend document tussen; of wijzigt een briefing door een strategische beslissing. Snel schakelen is dan de boodschap.

Pascal Mageren, Editorial Project Manager
Pascal Mageren, Editorial Project Manager

Pascal Mageren

Editorial Project Manager