Hoe vindt u originele content?

Hoe vindt u originele content?

Hebt u soms het gevoel altijd maar rondjes te draaien in de zoektocht naar originele berichten? Content curatie is een kunst (en ook ons beroep). Volgende vier alternatieve onderzoekpistes kunnen helpen om bijzondere content te vinden.

Hoe verrast u uw lezers? Hoe ontdekt u content die eruit springt? Het antwoord is eenvoudig: wie wil opvallen met ‘andere’ kwalitatieve content, moet anders leren zoeken.

Zoek buiten Google

In een paar jaar tijd is Google uitgegroeid tot dé onaantastbare zoekmachine. In België heeft Google een marktaandeel van meer dan 95%! Toch zijn er ook andere zoekmachines. Hebt u er ooit al aan gedacht om uw zoekopdrachten in Bingof Duckduckgo te starten?

Laat u in dezelfde sfeer ook verrassen door de sociale mediakanalen. Doe de test: zoek naar uw klassieke trefwoorden op Twitter, Instagram, Pinterest, Flickr, Youtube, Vimeo, Slideshare,... U zal zeker nieuwe contentbronnen ontdekken.
 

Durf content zoeken op LinkedIn

LinkedIn gebruiken als middel om content te zoeken, is vrij nieuw. Toch levert een zoektocht op dit netwerk regelmatig ‘juweeltjes’ op. De zoekfunctie van LinkedIn bezorgt u niet alleen interessante profielen, maar ook artikels en publicaties. Laat u inspireren!

Hoe werkt het? Plaats een trefwoord in het zoekveld en selecteer daarna de 'content'-filter. De resultaten worden weergegeven op basis van 'relevantie' of 'chronologie'. Combineer ook eens met een hashtag om andere resultaten te verkrijgen. Goed om weten: klik op een hashtag in een LinkedIn-bericht en het algoritme stelt meteen verschillende berichten voor met dezelfde #. Die kan u dan weer volgen om de resultaten te integreren in uw feed.
 

Gebruik de geavanceerde functies van Google

Om de relevantie van uw zoekresultaten te verhogen, biedt Google via de functie ‘advanced search’ een breed scala aan filters zoals het uitsluiten van trefwoorden, taalkeuze, bestandstype of publicatieperiode.

Zoekt u naar een combinatie van trefwoorden? Vergeet dan zeker niet om aanhalingstekens te gebruiken. Een zoekopdracht naar de term contentmarketing zal bijvoorbeeld niet dezelfde resultaten opleveren als "contentmarketing".

En er bestaan nog verschillende mogelijkheden om uw zoekopdrachten te verfijnen. Bijvoorbeeld:

 • om uw zoekopdracht te beperken tot de inhoud van een bepaalde site -> site:

  • voorbeeld : communicatie site:boldandpepper.be

 • om te zoeken naar URL's die uw trefwoord bevatten -> inurl:

 • om te zoeken naar uw trefwoord in de titel van een pagina -> intitle:

 • om het zoeken te beperken tot de inhoud van een pagina -> intext:

 • om naar soortgelijke sites of pagina's te zoeken -> related:

 • om links te vinden die verwijzen naar een pagina -> link:

 • om te zoeken naar een specifiek bestandstype -> filetype:

  • voorbeeld : filetype:PDF

Informatie zoeken op basis van een foto

In Google kan u ook specifiek zoeken op afbeeldingen (‘images’). Op die manier vindt u misschien wel interessante content zonder context. Het klassieke voorbeeld is een afbeelding die verwijst naar een Pinterest-pagina waar de foto werd gedeeld zonder bijschriften of informatie over zijn oorsprong. Tip: open een tweede venster in Google en sleep de afbeelding naar het zoekveld. De zoekmachine toont dan een lijst met resultaten die gebruikmaken van dezelfde of soortgelijke beelden.

Pascal Mageren, Editorial Project Manager
Pascal Mageren, Editorial Project Manager

Pascal Mageren

Editorial Project Manager