Uw content in een video? 5 tips voor u begint

Uw content in een video? 5 tips voor u begint

“Video is de toekomst van contentmarketing.” De laatste jaren hebt u deze uitspraak ongetwijfeld al vaker gehoord. Sommigen gaan zelfs nog verder en beweren dat de integratie van een video in een mailing het aantal clicks met 200 tot 300% kan verhogen. Bij Bold & pepper zijn we er van overtuigd dat video een essentiële rol speelt in elk communicatieplan... op voorwaarde dat het perfect geïntegreerd is in uw contentstrategie. Wij geven u graag enkele tips om zelf aan de slag te gaan.

1. Bepaal uw onderwerp

Het is niet omdat video's populair zijn dat al uw communicatie ineens per video moet gebeuren. Als u uw boodschap in een paar regels kan overbrengen, is een video van 5 minuten nutteloos. Selecteer dus de onderwerpen die baat hebben bij een visuele presentatie. Dat kunnen uw hoofdactiviteiten zijn, een essentiële boodschap, of een uitleg van een product of van hoe een proces werkt. Stel uzelf altijd de vraag: is het leuker voor mijn doelpubliek als deze inhoud in een video wordt gegoten?

2. Maak een keuze

In video heb je geen links naar interessante artikelen, geen verwijzingen naar andere paragrafen en geen bijgevoegde bestanden. Video is per definitie een lineair medium: je bekijkt het van de eerste seconde tot de laatste en je neemt je publiek mee van punt A naar punt B, zonder omwegen. Het sleutelwoord is dus: less is more! Beperk u tot één thema (of vraag) en blijf bij de les. Als u meer dan één onderwerp wil behandelen, kies dan beter voor meerdere korte afleveringen.

3. Kies uw stijl

Video-opname, animatie, tekeningen, 2D, 3D … Als u een paar minuten op YouTube doorbrengt, ziet u evenveel verschillende stijlen. Neem de tijd om enkele voorbeelden te bekijken en kies dan de stijl die het beste bij uw imago past... en uw boodschap. Een voorbeeld: met 2D-tekeningen begrijpt uw doelgroep meteen uw boodschap: een paar penseelstreken en alles is duidelijker. 3D kan heel nuttig zijn om uit te leggen hoe een product werkt en om het te draaien in alle richtingen. Video-opnames maken het allemaal veel tastbaarder. Er zijn veel mogelijkheden, maar veel hangt af van de juiste keuze die u maakt.

4. Wel of geen voice-over?

Na het kiezen van uw videostijl volgt de volgende vraag: hoe beslist u of u al dan niet een voice-over wil? Vraag uzelf eerst af hoe u uw video wil verspreiden. Op sociale netwerken worden de meeste video's afgespeeld zonder geluid, een invloed van de standaardinstellingen van de meeste sociale media. U houdt hier dus best rekening mee, zodat uw video ook zonder geluid begrepen wordt. Een ietwat technische uitleg zal echter altijd duidelijker zijn wanneer deze wordt ondersteund door een voice-over. En zo hoeft u het scherm niet vol te zetten met kernwoorden.

5. Schrijf!

Maar niet voordat we een eerste concept hebben! Kiest u voor een video zonder voice-over, schrijf dan eerst uw scenario uit. De visuals moeten helder zijn. Voeg pas later kernwoorden toe, waar u ze echt nodig hebt, om uw scherm niet te overbelasten. Kiest u voor een voice-over? Hou dan in gedachten dat een snelheid van 125 woorden per minuut een duidelijke en rustige uitleg geeft. Tot slot, vergeet niet dat u schrijft aan een gesproken tekst!

 

In het volgende artikel leggen we uit over hoe u de tekst van een voice-over kan schrijven.

En nu: kruip in uw pen!

Maëlle Salmon, Editorial Project Manager
Maëlle Salmon, Editorial Project Manager

Maëlle Salmon

Editorial Project Manager