voice over

Hoe schrijft u een goede voice-over tekst?


Uw content in een video: Hoe schrijft u een goede voice-over tekst?

Video maakt ondertussen deel uit van de meeste contentstrategieën. Er gaat niets boven de visuele weergave van uw boodschap. Maar hoe schrijft u een goede voice-over tekst? Het schrijven van een artikel en het schrijven van een voice-over tekst zijn namelijk twee totaal verschillende disciplines. We geven u graag enkele tips.


1. Trek de aandacht

Op het internet is er veel afleiding en onze aandachtsspanne is zeer beperkt. Het is aan u om uw publiek vanaf het begin te boeien. Bouw uw tekst op in drie delen:

  • Probleem: vermeld van bij het begin van de video duidelijk waarover het gaat en waarom het interessant is voor de kijkers. U hebt maar een paar seconden voordat ze wegzappen, dus gebruik die!

  • Oplossing: is uw vraag duidelijk, geef dan snel een antwoord of oplossing. Voeg pas later de details toe: als er kijkers op dat moment afhaken, hebben ze nog altijd de essentie van uw boodschap gehoord.

  • Uitleg: wie blijft kijken, is geïnteresseerd. Het is aan u om uw kennis op dit gebied op een leuke manier te tonen.

     

2. Schrijf in spreektaal

En niet in uw vakjargon! Als expert is het soms moeilijk te onderscheiden wat verstaanbaar is voor een buitenstaander en wat niet. Voordat u uw tekst opneemt, doet u best de test met een collega of familielid: begrijpt de modale burger u? Vermijd ook (te) lange en ingewikkelde zinnen. Dit is een tekst die gelezen wordt, dus schrijf hem ook zo op. Met alle pauzes en onderbrekingen die bij de tekst horen.


3. Denk aan de volgorde

De volgorde van de punten die u aanhaalt in uw voice-over bepalen de volgorde waarin deze elementen op het scherm verschijnen (of omgekeerd). In een van de video's die we voor Informazout hebben gemaakt, leggen we uit hoe de combinatie van een stookolieketel met zonneboiler werkt. Wanneer u juist wat zegt, is dan van cruciaal belang. Een voorbeeld: “De temperatuurstijging doet een pomp draaien, die ervoor zorgt dat de vloeistof naar een opslagvat wordt geleid.” De animatie volgt de logische richting van de installatie: de zonnepanelen vangen eerst de warmte op, dan pas zie je het waterreservoir dat het verwarmde water opslaat. Een alternatieve tekst zou niet logisch zijn voor het uitwerken van de animatie.
 


4. Stel uw grenzen

Als uw video's online verschijnen, worden weinig video's langer dan 3 minuten in hun geheel bekeken. Stel uw grenzen en probeer een maximale duur in te stellen voor al uw video's. Beperk, vooral op sociale netwerken, uw video tot maximum 1 minuut, ook al betekent dit dat u twee versies van dezelfde video moet maken: een korte voor sociale netwerken en een lange voor de rest van uw communicatie. Om te weten hoe lang uw tekst moet zijn, vertrouwt u het best op de volgende regel: een uitleg vereist een ritme van 125 woorden per minuut. Verander dit aantal naar het tempo dat u wilt voor uw video!

We gebruiken cookies op onze website om uw gebruikerservaring te verbeteren.

We hanteren eveneens analytische en advertentiediensten. Om niet te genieten van deze diensten, klik 'meer informatie'.