brainstorm boost

Hoe genereer je zoveel mogelijk ideeën?

In het begin van een brainstormsessie is het van belang om zoveel mogelijk creatieve ideeën te genereren en te clusteren. Kwantiteit is in deze fase belangrijker dan kwaliteit. Er bestaan divergerende technieken die de meest gekke ideeën naar boven brengen. Ontdek hier zes motiverende manieren om uw brainstormsessie een boost te geven!


1. Random stimulation

Deel beeldkaarten uit onder alle deelnemers. Bedoeling is dat iedereen vervolgens associaties maakt tussen het thema van de brainstorm en zijn of haar beeldkaart. De beeldkaarten kunnen enkele keren doorgegeven worden, om telkens weer een nieuwe dynamiek te creëren. In de plaats van beeldkaarten kunt u ook voorwerpen gebruiken, of tijdschriften, nieuwe trends, baanbrekende technologieën, … De mogelijkheden zijn legio en leiden vaak tot bijzonder originele ideeën.

 

2. ‘Wat als’-scenario

Bedenk eerst een aantal ‘wat als’-scenario’s. Die kunnen heel breed gaan, zoals deze voorbeelden:

  • Wat als er geen wetten bestaan?

  • Wat als het zou kunnen praten?

  • Wat als je ermee zou kunnen vliegen?
  • Wat als deze vraag 15 jaar later gesteld zou worden?

  • Wat als het internet niet zou bestaan?

Zulke scenario’s brengen ongetwijfeld ieders creativiteit op gang. Een heel verfrissend uitgangspunt om daarna terug te keren naar de werkelijke vraagstelling van de brainstormsessie.

 

3. De superheld

Speel de rol van een superheld naar keuze. Hoe zou die het probleem aanpakken? Welke mogelijkheden bieden de karakteristieke eigenschappen van een superheld? Het begrip superheld mag heel breed geïnterpreteerd worden, en kan voor iedereen iets anders betekenen. Bij deze oefening is het de bedoeling dat elk teamlid zijn of haar creativiteit ten volle benut.

 

4. Kruip in de huid van…

Kruip in de huid van een kind, bewaker, gevangene, de rijkste man ter wereld, een ruimtevaarder, burgemeester, dokter, psycholoog… Hoe zouden zij de problematiek aanpakken die in uw brainstormsessie aan bod komt? Leef u volledig uit, en de ideeën volgen vanzelf!

 

5. Brainwriting

Alle deelnemers zitten rond de tafel en nemen elk een A4-blad. Iedereen noteert bovenaan drie ideeën die een mogelijk antwoord bieden op de centrale vraag van de brainstormsessie. Vervolgens geeft iedereen zijn blad door aan de persoon rechts van hem, die voortborduurt op de genoteerde ideeën. De oefening duurt tot het blad terugkomt bij de oorspronkelijke eigenaar. Die selecteert de vijf beste ideeën en plakt ze bij de andere ideeën op de flipchart.

 

6. De omgedraaide vraag

Draai de centrale vraag van de brainstormsessie volledig om, zodat het resultaat dat u wil bereiken net het omgekeerde wordt van wat u voor ogen had. Vervolgens laat u de deelnemers creatieve antwoorden bedenken op de omgedraaide vraag. Wanneer alle ideeën genoteerd zijn, draai ze dan opnieuw om, zodat ze een antwoord kunnen bieden op de originele vraagstelling van uw brainstormsessie.

 

De voorkeur van Vincent

Vincent De Coninck (Bachelor in Idea & Innovation Management, ex-stagiair bij Bold & pepper): “Probeer deze technieken zeker uit, en wissel vaak genoeg af. Zo merkt u vanzelf welke technieken het best werken bij uw brainstormteam. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het ‘Wat als’-scenario, omdat dat volgens mij hele gekke ideeën oplevert die toch tot resultaten leiden.”

We gebruiken cookies op onze website om uw gebruikerservaring te verbeteren.

We hanteren eveneens analytische en advertentiediensten. Om niet te genieten van deze diensten, klik 'meer informatie'.