VMSW Cover

Wij schrijven boeken 

 

U kent ons van magazines, social media projecten, websites, folders... Nu schrijven we ook boeken. Jawel! Voor de Vlaamse Maatschappij Sociaal Wonen (VMSW) schreef onze redacteur het inspiratieboek ‘Een (t)huis voor iedereen’. Het boek er ligt en toch blijft hij schrijven, want over het schrijven van dat boek schreef hij nog wat schrijfsels. Die lees je hieronder. En daarna mag hij stoppen. 


 

De echte Ronde van Vlaanderen - weet je dat nog – kwam aan in Meerbeke. Ninove dus. Wel, voor mij was dat vorige zomer telkens het vertrekpunt voor een nieuwe ronde. Vanuit mijn (t)huis stuurde de VMSW me naar sociale woningen. Voor een boek. Van Izegem tot Dilsen-Stokkem: altijd kwam ik terug. 

Ik trok nochtans naar de Rozenwijk, Rabot en Luchtbal. Naar zogezegd beruchte sociale woonwijken. Maar, zo wist ik - want ik doe aan research – die kregen de voorbije jaren nieuwe impulsen. Zo heet dat dan in de gespecialiseerde literatuur. 

Nu, dat klopt ook wel. Blijkt uit twee notitieboeken en enkele uren aan audiomateriaal. Het is me verteld. Chantale, Jamal, Milton, de maagd Maria, Yevhen… Ik dank de VMSW om een boek te willen maken over mensen, en niet alleen over atypische architecturale keuzes of dure duurzame concepten.

Zo lees je over mensen die ondanks hun beperking er alles aan doen om zelfstandig te wonen. Dat het op de lippen bijten is als er bij de kapper slecht wordt gesproken over je sociale wijk. Hoe een conciërge brandjes blust of waarom iemand verhuist van de ene naar de andere woonst binnen een wijk, maar die nooit zal verlaten. 

Een half jaar neuzen in andermans huizen. Moedige mensen spreken, verhalen opnemen en op papier laten leven. Dit was veel. Zoveel. In kilometers, tekens, woorden en pagina’s (143 om niet te stoefen). In ontmoetingen en herinneringen. In werken zoals ik het graag doe. Ik schreef een boek. Natuurlijk is dit niet mijn boek, wel dat van de VMSW. Fijne mensen! Bij elke tekst die ik hen stuurde, voelde ik kriebels. Zo moet het. Vind ik. Het is ook het boek van de woonmaatschappijen en bovenal van alle bewoners van sociale woningen. En, van Lander Loeckx. Niemand die socialer fotografeert dan hij. Mijn geluk.

 

Meer lezen ?

https://www.instagram.com/p/CM4S9QwB3Gg/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.linkedin.com/posts/bertgoessens_boek-sociaal-wonen-vmsw-een-thuis-voor-activity-6780456689805099008-oRu_

 


 

We gebruiken cookies op onze website om uw gebruikerservaring te verbeteren.

We hanteren eveneens analytische en advertentiediensten. Om niet te genieten van deze diensten, klik 'meer informatie'.