Hoe maak je een goed interview
met een moeilijke gesprekspartner?

Tips & tricks Geschreven door: Lore De Jonge
Lore interviewt bij ALDI

Goede interviews verrassen, informeren en entertainen. Maar wat als je gesprekspartner amper iets zegt, van de hak op de tak springt of totaal niet geïnteresseerd is? De kans is groot dat je artikel of video dan kracht mist om indruk te maken. Met deze 5 tips leer je hoe je zelfs uit de lastigste interviewees de mooiste verhalen sleurt.

1. Werk met een topiclijst

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvol interview. Begin met een briefing van je opdrachtgever en verzamel achtergrondinfo over je interviewee. Houd ook je doelpubliek in gedachten: wat verwachten zij? Van welke content smullen zij?

Een topiclijst met hoofd- en bijvragen biedt houvast, zeker bij lastige interviewees. Noteer enkele topics en orden je vragen daaronder. Hoofdvragen vormen de rode draad, terwijl je vervolgvragen gebruikt om dieper in te gaan op antwoorden tijdens het interviewen. Bijvoorbeeld: “Zoals?” “Hoe is dat gekomen?”

Thomas interviewt

2. Warm je gesprekspartner op voor betere resultaten

Een goede opwarming is cruciaal voor het opbouwen van een connectie. Dat leidt tot meer vertrouwen en betere antwoorden tijdens je interview. Steek dus niet meteen van wal met je eerste vraag, maar start met een zachte opwarming.

Hoe je dat doet? Stel jezelf voor en doe een babbeltje. Daarbij zijn positiviteit en enthousiasme van belang. Dit motiveert je gesprekspartner om ook actief deel te nemen. Humor of iets persoonlijks delen kan ook helpen om het ijs te breken.

3. Vat samen  en herstel de focus
Je gesprekspartner dwaalt af en blijft maar babbelen? Of hij of zij vindt de woorden niet? Help! Want jij ziet de tijd wegtikken en je hebt nog steeds niet de quote waarop je wacht.

Vat samen en leid terug naar de oorspronkelijke vraag. Gebruik zinnen als: “Dus wat je zegt is dat … belangrijk was. Kun je daar wat meer over zeggen?"

Wees niet bang om beleefd te onderbreken met non-verbale signalen zoals je hand opheffen of knikken. Zeg bijvoorbeeld: "Interessant, maar kunnen we terugkomen op [onderwerp]?" Dit helpt om de focus te herstellen en ervoor te zorgen dat je de gewenste antwoorden krijgt.

Elise interviewt

4. Zwijg
Zwijgen kan een krachtig hulpmiddel zijn in communicatie, vooral bij gesprekspartners die weinig zeggen of geen interesse tonen. Het ongemak van een stilte kan hen aanmoedigen om meer te delen of nieuwe inzichten te bedenken.

Gebruik ook non-verbale signalen zoals oogcontact om te laten merken dat je nog verwacht dat ze verder praten. Dit helpt om het gesprek op gang te houden en diepere antwoorden te krijgen.

5. Blijf kalm!
Panikeer niet als een interview stroef verloopt; de meest waardevolle antwoorden komen vaak pas aan het einde. Blijf het grote plaatje in gedachten houden en houd de basisvragen in je hoofd. Wat willen mijn kijkers, lezers of luisteraars weten over deze persoon? Wat zou mijn oma willen weten? Begrijp ik zelf wat de interviewee zegt?

Door rustig en gefocust te blijven, levert je interview relevante informatie op, zelfs als het gesprek aanvankelijk moeizaam verloopt.

Bert interviewt

INTERVIEWTIPS VOOR VIDEO

In een geschreven interview kan je achteraf accenten leggen, maar bij een gesproken of gefilmd gesprek is dat moeilijker. Dan is je materiaal wat het is. Toch kan je ook daar bijsturen.

1. Maak meerdere takes van dezelfde vraag  
Een punt helder maken is geen sinecure voor onervaren interviewees. Maak daarom meerdere takes van dezelfde vraag. Plan dus zeker voldoende tijd in, want vaak zal de derde take beter zijn dan de eerste. Gebruik tussenvragen om verdere verduidelijking te krijgen, zoals: "Goed, kun je dit nogmaals herhalen met [specifiek detail] toegevoegd?  

2. Gebruik non-verbale signalen om te sturen
Deze tip die geldt in schriftelijke, maar vooral in video interviews. Je kan namelijk het gesprek sturen door bevestigend of motiverend te knikken.  Luister actief en knik of glimlach als je wilt dat iemand verder gaat of meer vertelt. Houd oogcontact en geef lichte handgebaren, zoals een subtiel gebaar om hen af te ronden of om de richting van het gesprek te veranderen. Het omhoog brengen van je hand kan aangeven dat je wilt spreken zonder de ander of de flow van het gesprek abrupt te onderbreken.

Toch nog hulp nodig bij interviewen? Schakel ons in!