Papierschaarste treft de printsector
27 jan 2022

Papierschaarste in de sector

Vandaag (27/1/22) brengt de krant De Standaard een analyse van de papierschaarste en de mogelijke gevolgen voor printpublicaties. Ook Bold & pepper werd in het artikel naar een reactie gevraagd over de huidige malaise. Als magazinemaker worden we dagelijks geconfronteerd met de huidige papierproblematiek.

‘Er is geen papier meer. Boeken, tijdschriften en brochures geraken steeds moeilijker gedrukt.’ Zo staat het in De Standaard. Het is ook de realiteit. Een worsteling waarop Bold & pepper al van voor de voorbije zomer op inspeelt. Het contentmarketingbureau uit Groot-Bijgaarden maakt heel wat klanten-, personeels- en stadsmagazines en begeleidt klanten van concept tot gedrukte publicatie.

 “In mei 2021 kregen we de eerste melding over een mogelijk tekort aan papier en de daarbij horende prijsstijgingen in de sector”, zegt manager Olivier Van der Stede. “We brachten onze klanten in juni al op de hoogte over de problematiek en vroegen drie maanden eerder dan voorzien al de planningen op voor 2022. Zo konden we voor onze klanten tijdig papier bestellen bij de drukkerijen waarmee we samenwerken.”

In de rondvraag van de krant De Standaard vertellen papierfabrikanten, drukkerijen en uitgevers over de gevolgen van de wereldwijde papierschaarste. De problemen op de papiermarkt zijn te danken aan verschillende factoren. Enerzijds is de papierproductie gedaald, anderzijds was er de coronacrisis. Sluitingen en stakingen bij grote Europese papierproducenten zorgen mee voor de huidige problemen.

Alternatieve papiersoorten

De Standaard vroeg Bold & pepper naar een situatieschets:
Bert Goessens is projectcoördinator bij Bold & Pepper, een bedrijf dat onder meer stadsmagazines en personeelsbladen maakt. Hij hoorde al geregeld op het laatste moment van de drukker dat het gewenste papier niet was geleverd. ‘Maar dat we een magazine níét konden drukken, is ons voorlopig nog niet overkomen’, zegt hij.

De papierschaarste stelt Bold & pepper wel geregeld voor kopzorgen: niet elk magazine kan vandaag gedrukt worden op het door de klant gewenste papier. Bert: “Een brochure van de Stad Aalst werd deze week bijvoorbeeld gedrukt op gestreken (glanzend) papier in plaats van op de ongestreken variant. Sommige soorten, zoals gerecycleerd papier, zijn op dit moment helemaal niet verkrijgbaar. We zijn creatief en stellen onze klanten varianten voor zodat we de publicaties toch kunnen drukken.”

De kracht van papier

In het krantenartikel lezen we dat de huidige papiercrisis waarschijnlijk van voorbijgaande aard is. Bold & pepper volgt de evolutie en de bijhorende prijzenslag op de voet. Olivier: “Onze klanten zijn op de hoogte van de huidige prijsschommelingen. Er is begrip. Door goed vooruit te denken en hen transparant te briefen, hopen we de mogelijke ongemakken voor alle betrokkenen tot een minimum te beperken. En als zich toch een ernstig probleem stelt, dan hebben we ook de creativiteit en technische mogelijkheden in huis om over te schakelen naar een waardige digitale variant.”

Toch merkt Bold & pepper net in deze crisis hoe belangrijk papier blijft. “In de nood kent men zijn vrienden”, besluit Olivier. “Terwijl iedereen de mond vol heeft van digitale toepassingen, merken we dat net als papier dreigt te verdwijnen, vele adverteerders en overheden staan te springen om op papier te blijven verschijnen. De kracht van print is dan ook een uitermate belangrijk onderdeel van de contentmarketingmix, naast digitale en audiovisuele kanalen. Papieren publicaties zijn een tastbaar rustpunt.”

We gebruiken cookies op onze website om uw gebruikerservaring te verbeteren.

We hanteren eveneens analytische en advertentiediensten. Om niet te genieten van deze diensten, klik 'meer informatie'.